poniedziałek, 18 lipca 2016

Recenzja nr 12. „Ulica Rajskich Dziewic” – Barbara Wood



Książek o tematyce arabskiej jest dużo. Czasem sporym wyzwaniem jest wybranie tej najbardziej wartościowej. Osobiście lubię książki, które nie tylko są rozrywką, ale również uczą, pokazują świat jakiego nie znamy, pozwalają nam się zagłębić w czymś nowym, poszerzają nasze horyzonty. Taka właśnie okazała się „Ulica Rajskich Dziewic”. Skąpany w słońcu Egipt, akcja oparta na kanwie wydarzeń historycznych, a do tego wspaniała charakterystyka społeczeństwa i obyczajowości na przestrzeni lat… Czegóż więcej chcieć…?

piątek, 15 lipca 2016

środa, 6 lipca 2016

Nowinki na blogu



Niedawno pisałam o darmowych ebookach od Wydawnictwa Wymownia, a wczoraj przyszła odpowiedź. Dostałam: 

Literatura dla kobiet: "Niebezpieczna związki"
Literatura dla dzieci (niestety dział chybiony): "Farminkowo".

Ciekawa jestem kolejnych propozycji od Wymowni.


A Wy dostaliście już swoje pierwsze ebooki? Pochwalcie się :)


poniedziałek, 4 lipca 2016

Recenzja nr 11. „Zimowe panny” – Cristina Sanchez-Andrade



„Zimowe panny” – tytuł sugerujący, że fabuła osadzona jest w jakiejś mroźnej i śnieżnej krainie. Nic bardziej mylnego. Książka opowiada o słonecznej Hiszpanii, o krainie zwanej Galisją. Magiczna historia, momentami tragiczna i do tego tajemnicza. Taka właśnie jest ta opowieść. Podobno przywodzi na myśl najsłynniejszych klasyków hiszpańskiej literatury, którzy są uważani za mistrzów realizmu magicznego.

Długo zabierałam się do napisania tej recenzji. Wszystko dlatego, że nie lubię pisać negatywnie. W tym wypadku jednak nie mogło być inaczej. Jak widać zawsze musi być ten pierwszy raz.

czwartek, 30 czerwca 2016

Nowości wydawnicze: lipiec 2016


Lipiec zapowiada się ciekawie. Jest dużo ciekawych nowości. Ciekawe, co wam wpadnie w oko? A może macie już swoich faworytów i czekacie na nich niecierpliwością?

Lipiec 2016

04.07


Tytuł: Piękny sekret
Autor: Christina Lauren
Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Opis:

Sztywny brytyjski menedżer, przebojowa amerykańska stażystka i gorący romans, który grozi międzynarodowym skandalem.

Kiedy szef oznajmia Ruby Miller, że wysyła ją na długą delegację do Nowego Jorku, dziewczyna jest zszokowana. Jako jedna z najlepszych w branży inżynieryjnej w Londynie wie, że zawodowo sobie poradzi. Ale drży na myśl, że najbliższy miesiąc spędzi blisko zawodowo i fizycznie - bo w tym samym hotelu – z Niallem Stellą, prezesem planowania w firmie i największym ciachem na świecie. Chociaż ona od miesięcy jest w nim zadurzona, Niall ledwie ją zauważa. Dopiero po całonocnym flircie na pokładzie samolotu budzi się i zaczyna zwracać na nią uwagę...

Niall Stella, świeży rozwodnik, rzadko się rozluźnia i łamie reguły, a jak sam najlepiej wie, z kobietami radzi sobie beznadziejnie. Ale nawet on docenia powiew świeżego powietrza, jaki wnosi spontaniczna Ruby. Kiedy atrakcyjna Kalifornijka stawia sobie za cel pomóc seksownemu Brytyjczykowi rozluźnić się, nic jej nie powstrzyma. Tysiące mil od Londynu łatwo kochankom udawać. Ale czy związek, który zbudowali, nie runie po powrocie do domu?

***********************************************************************

wtorek, 28 czerwca 2016

Darmowe ebooki i audiobooki od WYMOWNI




Właśnie dowiedziałam się o ciekawej akcji. Wydawnictwo WYMOWNIA promując czytelnictwo wśród blogerów rozdaje ebooki. Wszystko zupełnie za darmo i nie ma przymusu pisania recenzji na blogu.





wtorek, 21 czerwca 2016

„U źródeł dobrego samopoczucia. Ornamenty” – wyd. DEBIT


Tak jak obiecałam, dziś prezentuję Wam mój drugi nabytek – kolorowankę z francuskiej serii „U źródeł dobrego samopoczucia.” Motywy ornamentalne są tu trochę łatwiejsze niż w poprzednio omawianych „Arabesach”. 100 wzorów, przenosi nas w świat fantazji, marzeń i snów. Jak będą one wyglądać, zależy tylko od nas i naszej kreatywności.

poniedziałek, 20 czerwca 2016

„Arabeski. Kolorowanki antystresowe” – wyd. Burda Publishing Polska



Chcę się z Wami podzielić moimi nowymi nabytkami. Ostatnio kupiłam 2 nowe kolorowanki. W tym poście pokażę Wam pierwszą z nich – druga w już niedługo (link tutaj).


„Arabeski” to kolorowanka z dużą ilością drobnych wzorów. Kontury poszczególnych kształtów są malowane cienkimi liniami, co zapewnia dużą przejrzystość. Motywy kwiatowe i roślinne i geometryczne są skomponowane w fantazyjne wzory, które bardzo przyjemnie się koloruje. Takich kompozycji jest aż 80.

piątek, 17 czerwca 2016

Recenzja nr 10. „Wyjątkowy rok” – Thomas Montasser



Czasem najbardziej niepozorne i krótki książki, okazują się być najbardziej zaskakujące. Tak też było z „Wyjątkowym rokiem” autorstwa Thomasa Montassera.

Myślałam, że o pracy w księgarni wiem już prawie wszystko. Nic bardziej mylnego. Ta książka pokazała mi jak wielka jest różnica między „sieciówką”, a małą, urokliwą księgarnią, w której nie rządzą prawa marketingu, tylko miłość do literatury.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Recenzja nr 9. „Duma i uprzedzenie” – Jane Austen



Klasyka literatury to książki, z którymi każdy kiedyś się zetknął. Najczęściej ma to miejsce w szkole, ponieważ klasyki są lekturami obowiązkowymi. W przypadku utworów Jane Austen jest jednak inaczej. Z jej utworami spotykamy się w różnych momentach naszego życia. Jedni wcześniej, a inni później. Ja poznałam jej twórczość dopiero na początku tego roku (2016), gdy podjęłam decyzję o nadrobieniu kilkuletnich zaległości w lekturze.

piątek, 10 czerwca 2016

Promocji nigdy dość



Rok szkolny dobiega końca, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Aby móc się do nich przygotować wiele księgarni internetowych przygotowało promocje na ebooki i książki papierowe. Poniżej najświeższe promocje.

czwartek, 9 czerwca 2016

Recenzja nr 8. „Dzień, w którym nauczyłem się żyć” – Laurent Gounelle



Dawno nie było na blogu nowej recenzji, ale to wszystko z braku czasu spowodowanego zapracowaniem. Dziś nadrabiam tę zaległość.

„Dzień, w którym nauczyłem się żyć” to powieść wyjątkowa. Książka, która może wpłynąć na nasze postrzeganie świata i zmienić nasze podejście do wielu spraw. Jest to jeden z tych utworów, który każdy powinien przeczytać co najmniej raz.

wtorek, 7 czerwca 2016

"Kolekcja romantyczna" już w kioskach



Od wczoraj (06.06.2016) można zakupić przepięknie wydaną klasykę literatury romantycznej. Jeśli lubicie takie autorki jak Jane Austen, czy Charlotte Brontë to te książki są dla Was. Poruszające historie miłosne, świat konwenansów i  pięknych strojów to cechy charakterystyczne tych utworów. 

sobota, 4 czerwca 2016

Nowości wydawnicze: czerwiec 2016



Oto nowości wydawnicze z czerwca, które wydają mi się ciekawe i warte uwagi. Spóźnione, ale już są. Trochę tego tu jest, więc zapewne każdy znajdzie tu propozycje dla siebie.

Czerwiec 2016


01.06


Tytuł: Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć
Autor: Joanna Glogaza
Wydawnictwo: Znak

Opis:

Bywasz tak zamyślona, że wrzucasz pudełko po jogurcie do zlewu, a łyżeczkę do kosza?
Odpoczywasz z poczuciem winy, że w kolejce czeka mnóstwo zadań?
Znów łapiesz się na tym, że zamiast sprawnie wykonywać zadania, surfujesz po sieci?
Kiedy ostatnio byłaś na randce z samą sobą?
W codziennym zabieganiu wydaje nam się, że wszystko jest tymczasowe, a kiedyś zaczniemy żyć naprawdę. Ale to właśnie zwykłe dni decydują o tym, jak przeżywamy swoje życie.
Wyobraź sobie, że masz czas na odpoczynek, na spacer, pogłaskanie kota, popołudniową wycieczkę. Że możesz sobie pozwolić na przerwę i wolny dzień.

Nie odkładaj życia na potem. Planuj odpoczynek. Wyznaczaj priorytety. Próbuj nowych rzeczy. Znajdź czas na codzienne rytuały. Życie we własnym tempie jest sztuką. Zacznij stawiać pierwsze kroki.

Slow life to nie moda.
To konieczność!

***********************************************************************

Tytuł: Nadzieje i marzenia
Autor: Magdalena Kordel
Wydawnictwo: Znak

Opis:

Zajrzyj do Malowniczego. Tu czas płynie wolniej, a marzenia stają się rzeczywistością
Magda otrzymuje tajemniczy list z francuskiej kancelarii. Niebawem Malownicze zatrzęsie się od plotek o spadku. Wszyscy będą chcieli wiedzieć, czy z dnia na dzień Magda stanie się bajecznie bogata. Ona jednak ma inne kłopoty. Musi wreszcie odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytania: czy chce dalej być z Michałem i jak ma wyglądać ich wspólne życie. Odpowiedź nie jest taka prosta.

Sto pięćdziesiąt lat wcześniej, gdzieś w u podnóża Gór Świętokrzyskich, Sabina ryzykując życie angażuje się w spisek przeciwko zaborcom. Adam kocha ją do szaleństwa i za wszelką cenę chce uchronić przed niebezpieczeństwem. Przewrotny los jednak chce inaczej. Co łączy tak odległą historię Sabiny z Magdą? Czy sekret z przeszłości pomoże jej odnaleźć swoje przeznaczenie i spełnić marzenia?

"Podobnie jak moi bohaterowie, ja też mocno wierzę w to, że czasowi trzeba dać czas, by marzenia i nadzieje mogły się ziścić. "
Magdalena Kordel

***********************************************************************

Tytuł: Mimo moich win
Autor: Tarryn Fisher
Wydawnictwo: Otwarte

Opis:

Nie, nie jestem bez winy, ale zanim mnie osądzisz, pozwól, że coś Ci powiem. Pomyśl o mężczyźnie, którego kochasz najbardziej. Pomyśl o każdej wspólnej chwili wypełnionej rozmowami i milczeniem, o lepszych i gorszych dniach, o budzeniu się u jego boku. A teraz wyobraź sobie, że go tracisz. Ktoś wyszarpał, wydarł ukochanego z Twojego życia i zostawił pustkę. Cholernie niesprawiedliwe, prawda?
Mogłabym odpuścić, zapomnieć, wyjechać... Jednak czy zrobiłabyś to samo, gdyby w grę wchodziło odzyskanie każdego wspólnego dnia z ukochanym?
Do tej pory cierpiałam. Teraz postanowiłam zawalczyć, nawet jeśli to oznacza, że inni też będą cierpieć. Bo miłość zawsze boli i nadszedł czas, by przygotować się na rany i blizny.
A Ty, mimo moich win, nie potępisz mnie. Widzę, że już się wahasz, patrzysz w stronę ukochanego i myślisz, ile byłabyś w stanie poświęcić, by go odzyskać.
O.

„Mimo moich win” to pierwsza część historii Olivii, Caleba i Leah. Powieść o tym, że serce można oddać tylko raz, a pozostałe związki są jedynie echem pierwszej miłości.

poniedziałek, 30 maja 2016

Promocji nigdy dość - Tydzień z Wydawnictwem Sonia Draga - Woblink

Pomyślałam, że skoro tak bardzo lubicie promocje to dzisiaj napiszę kolejny post. Tym razem obniżka cen w księgarni internetowej Woblink.com. Właśnie dziś zaczął się tydzień z Wydawnictwem Sonia Draga.

http://woblink.com/katalog-ebooki#/ebooki-kategorie-ajax/ajax/451?query=&limit=30&widok=lista&format=all&filtr=promocja^sonia-draga---top-25|cena^0,350


niedziela, 29 maja 2016

Kiermasz książek w Biedronce

Już od jutra (30.05) rusza kiermasz książek w Biedronce. Cena 4,99 zł. Takiej okazji nie można zmarnować. Ciekawe co tym razem przygotowała dla nas Biedronka. Oby udało się upolować coś ciekawego.

 Kiermasz książek w Biedronce




środa, 25 maja 2016

Najnowsza zdobycz - biedronkowa promocja


Parę dni temu opublikowałam informację o promocji w Biedronce, która obejmowała książki i kolorowani. Zauważyłam, że wielu z Was się to spodobało i postanowiliście skorzystać z tej okazji.

Chciałabym abyście się pochwalili co udał się Wam upolować na tej promocji.

Ja właśnie dzisiaj zainwestowałam w klasykę, o której myślałam już od jakiegoś czasu. Wprawdzie wolę czytać ebooki, ale książka papierowa od czasu do czasu to miła odmiana (szczególnie gdy jest taka ładna).





poniedziałek, 23 maja 2016

Recenzja nr 7. „Czas pokaże” – Anna Ficner-Ogonowska

Czas pokaże - Anna Ficner-Ogonowska
Dziś recenzja książki Anny Ficner-Ogonowskiej pod tytułem „Czas pokaże”. Ta książka to taki trochę wyjątek w mojej biblioteczce. Z reguły nie przepadam za polską literaturą, ponieważ nie pozwala mi się oderwać do rzeczywistości. Polskie nazwy i realia tak bardzo mi przypominają o codzienności, że z reguły nie pozwalają mi z reguły się zrelaksować i rozerwać. W literaturze zazwyczaj szukam czegoś, co mnie oderwie od szarej codzienności.

Ta książka przez długi czas przyciągała mnie w jakiś tajemniczy sposób. Widziałam ją często na wystawach w księgarniach i nie mogłam się jej oprzeć. Gdy tylko pojawiła się promocja na ebooki, postanowiłam ją kupić i przeczytać.

czwartek, 19 maja 2016

Targi i promocje nawet do -70%


Okazuje się, że nie tylko osoby wybierające się na targi do Warszawy będą mogły kupić książki i ebooki z dużą zniżką. Księgarnie internetowe przygotowały promocje na pocieszenie dla tych, którzy na targach być nie mogą. Poniżej zamieszczam linki moich ulubionych księgarni.

Empik.com

 Empik.com - promocja na książki

wtorek, 17 maja 2016

Targi książki




Już od najbliższego czwartku w Warszawie będą się odbywały Targi książki. Kto się wybiera? Co najbardziej chcecie zobaczyć?



Godziny otwarcia:

19.05 (czwartek): 10:00 - 18:00
20.05 (piątek): 10:00 - 19:00
21.05 (sobota): 10:00 - 19:00
22.05 (niedziela): 10:00 - 17:00

Kup bilet tutaj.



poniedziałek, 16 maja 2016

Ebooki – co to takiego i jak czytać za darmo?

Ebookowe recenzje o ebookach

Dzisiaj zamiast recenzji postanowiłam napisać post o e-książkach i e-czytaniu. Okazuje się, że mimo postępu technicznego jeszcze nie wszyscy amatorzy czytania wiedzą, czym są ebooki i czytniki ebooków. Postanowiłam więc pomóc. W tym poście znajdziecie też linki do darmowych ebooków, które nie są już objęte prawem autorskim.

niedziela, 15 maja 2016

Nowości wydawnicze: maj 2016 (16-31.05.2016)



Oto druga część nowości wydawniczych. Na te tytuły musimy jeszcze trochę poczekać. Zapraszam do czytania. Mam nadzieję, że to co wybrałam spodoba się również Wam.

May 2016



18.05


Korona - Kiera Cass. Maj 2016
Tytuł: Korona
Autor: Kiera Cass
Wydawnictwo: Jaguar

Opis:

Dwadzieścia lat minęło od wydarzeń z „Jedynej”. Córka Americi i Maxona - księżniczka Eadlyn nie sądzi, że uda jej się znaleźć prawdziwego partnera wśród konkursowych trzydziestu pięciu zalotników, nie mówiąc już o prawdziwej miłości. Ale czasami serce znajdzie sposób, aby nas zaskoczyć. Eadlyn musi dokonać wyboru, który okaże się trudniejszy niż ktokolwiek się mógł spodziewać. . .

***********************************************************************

Maleńka Dorrit - Charles Dickens. Maj 2016
Tytuł: Maleńka Dorrit
Autor: Charles Dickens
Wydawnictwo: MG

Opis:

Amy Dorrit, urodzona i wychowana w więzieniu, opiekuje się swoim ojcem osadzonym tam przed laty za długi. Nie zna innego świata, ale staje się w tym ponurym miejscu dobrą duszą, wspierającą wszystkich, z którymi zetknie ją los. Amy zarabia na życie swojej rodziny, szyjąc u pani Clennam, która zamieszkuje w ponurym domu tylko w towarzystwie dwójki służących. Zmianę zwiastuje powrót – po dwudziestu latach – Arthura Clennama, jej jedynego syna, który spędził połowę życia wraz ze swym ojcem w Chinach.

***********************************************************************

Stambuł był baśnią - Mario Levi. Maj 2016
Tytuł: Stambuł był baśnią
Autor: Mario Levi
Wydawnictwo: Sonia Draga

Opis:

Levi opowiada o poszukiwaniu swojego miejsca w świecie. Właśnie z tego powodu głównym bohaterem powieści jest Stambuł ze wszystkimi nadziejami, jakie w sobie kryje i jakie niszczy. Przez strumień świadomości powieściowych bohaterów czytelnik śledzi życie tego wspaniałego wielkiego miasta, może je poczuć i doświadczyć.

Stambuł był baśnią to pasjonująca historia żydowskiej rodziny na przestrzeni lat 1920–1980, dla których Stambuł jest jedynym domem. Intrygująca opowieść o migracjach, o tych, którzy przybyli z innych krajów, i tych, którzy wyjechali z Turcji. Członkowie owej rodziny, a także jej przyjaciele i sąsiedzi, tworzą bogatą mozaikę postaci, z których każda stara się na swój sposób przetrwać burzliwy XX wiek.

Nowości wydawnicze: maj 2016 (01-15.05.2016)


Dziś przychodzę do Was z nowościami wydawniczymi. Część z tych książek już się ukazała, na pozostałe musimy jeszcze trochę poczekać. Trochę tego jest. Kierowałam się głównie własnym gustem wybierając książki do tego zestawienia. Ciekawa jestem, na co wy najbardziej czekacie? Mam nadzieję, że ten post się przyda i pomoże w zaplanowaniu zakupów.


Maj 2016


02.05


Złodziej z mgły - Lavinia Petti (Filia) Maj 2016Tytuł: Złodziej z mgły
Autor: Lavinia Petti
Wydawnictwo: Filia

Opis:

Pisarz Antonio M. Fonte odniósł międzynarodowy sukces, ale sława i bogactwo nie mają dla niego żadnego znaczenia. Roztargniony samotnik, niemal obsesyjnie unika ludzi. Mieszka w ponurym domu w Quartieri Spagnoli – starej dzielnicy Neapolu, dzieląc pokój z kocicą Calliope. Żyje całkowicie oderwany od rzeczywistości i gdyby nie pomoc organizującego mu codzienność menedżera, czasami nie byłby w stanie odróżnić jawy od snu. Pewnego dnia w stosie korespondencji od wielbicieli swej twórczości, znajduje list sprzed piętnastu lat adresowany do nieznanej mu kobiety. Ku jego zdumieniu – i nie ma co do tego wątpliwości – jego nadawcą jest… on sam. W liście opowiada o utraconych wspomnieniach i… o zamordowanym, być może przez niego samego, człowieku. Antonio niczego jednak nie pamięta.

W dniu swoich pięćdziesiątych urodzin snuje się po neapolitańskich zaułkach i dociera do bram monumentalnej wieży. Spotyka tam osobliwego jegomościa, maniakalnie kolekcjonującego zapodziane przez ludzi przedmioty. W jego Biurze Rzeczy Zagubionych znajdują się nie tylko pęki kluczy, książki, czy zawieruszone pojedyncze skarpetki, ale także wspomnienia z dzieciństwa, pierwsze miłości, nadzieje i zapomniane marzenia. Antonio domyśla się, że nie trafił tu przypadkiem, ale by szukać wyjaśnienia tajemniczego listu z przeszłości. Czeka go długa podróż w głąb enigmy, do krainy ciągłych zmian i metamorfoz, w poszukiwaniu własnej tożsamości…

04.05


W salonie i w kuchni - Elżbieta Kowecka (Zysk i S-ka) Maj 2016
Tytuł: W salonie i w kuchni
Autor: Elżbieta Kowecka
Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Opis:

"W salonie i w kuchni" Elżbiety Koweckiej przenosi nas w świat XIX-wiecznych polskich pałaców i dworów. Przybliża zapomniane zwyczaje i obrzędy, wyjaśnia i opisuje rzeczy, których znaczenie niekiedy dla wielu jest już niezrozumiałe. Przystępnym stylem, a jednocześnie z rzetelnością badawczą, autorka maluje obraz życia ziemiańskiego, świat zarówno codziennych, jak i odświętnych wydarzeń.

W czasach, gdy powraca moda na odkrywanie świata naszych pradziadków, odnajdywanie sensu nie zawsze zrozumiałych obrzędów, gdy odkrywamy na nowo smak dawnych potraw i napojów, książka Elżbiety Koweckiej jest interesującym i niezastąpionym kompendium wiedzy, przewodnikiem po zapomnianym, a jakże wspaniałym świecie naszych przodków.

05.05


Jedyna - Marisa De Los Santos. Maj 2016
Tytuł: Jedyna
Autor: Marisa De Los Santos
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Opis:

Poruszająca historia o przyjaźni, rodzinie i rodzinnych sekretach, drugich szansach, groźnej obsesji i odkupiającej mocy miłości.

Eustacia „Taisy” Cleary kochała w życiu trzech mężczyzn: Bena Ransoma – kolegę ze szkoły, swojego brata bliźniaka Marcusa i Wilsona Cleary – uczonego, wynalazcę, podrywacza, milionera i błyskotliwego dupka – swojego ojca. Przed siedemnastoma laty Wilson porzucił żonę i dwoje dzieci dla nowej rodziny. Od tamtego czasu Taisy widziała się z nim tylko raz. A teraz, dwa tygodnie po ciężkim zawale, Wilson wzywa Taisy do swojego domu – w mieście, w którym się wychowała i którego w dorosłym życiu nigdy nie odwiedziła. Taisy szybko się przekona, że Wilson nadal jest oziębły i władczy, a Ben, jej dawny chłopak, wciąż chowa do niej urazę. Mimo wszystko ma nadzieję na odnowienie tej znajomości. Niełatwa okazuje się również relacja z szesnastoletnią Willow, zaborczo zazdrosną o ojca przyrodnią siostrą.

Rozpisana na dwa głosy – dowcipnej, szczerej i spostrzegawczej Taisy oraz naiwnej, rozczulająco marzycielskiej Willow – „Jedyna” jest wyrazistą, zabawną, nostalgiczną powieścią o sile więzi rodzinnych i nierzadko mrocznych zakamarkach ludzkiego serca.

piątek, 13 maja 2016

Recenzja nr 6. „Rozważna i romantyczna” – Jane Austen

Jane Austen - Rozważna i romantyczna
Dzisiaj na Ebookowych recenzjach zagościła klasyka. „Rozważna i romantyczna” to pierwsza książka Jane Austen, jaką przeczytałam i od razu autorka dołączyła do grona moich ulubionych pisarzy. Stało się tak nie bez powodu. Powieść, którą napisała zauroczyła mnie prawie od samego początku czytania.

Powieść przenosi nas do Anglii z początku XIX wieku. Koniec oświecenia i epoki przemysłowej to czas wielu przemian i nowości, lecz bohaterowie książki zdają się być na to obojętni. Zarządzają swymi majątkami i zajmują się wychowaniem dzieci, którym, gdy dorosną trzeba zaaranżować korzystne małżeństwo. Oczywiście poznajemy również ich rozrywki i obyczaje. Wraz z bohaterami uczestniczymy w balach, jeździmy powozami i oglądamy ich wytworne domostwa. Można się rozmarzyć. Jane Austen pokazuje nam nie tylko uroki życia angielskiej klasy wyższej, ale również pokazuje wszystkie mankamenty wynikające z konwenansów.

poniedziałek, 9 maja 2016

Recenzja nr 5. „Klejnot Medyny” – Sherry Jones

Klejnot Medyny - Sherry Jones
„Posłuchaj opowieści o dawnych czasach i odległych krainach, o świecie przepełnionym zapachem szafranu i róż. Posłuchaj opowieści o koczownikach wędrujących po piaskach pustyni, mieszkających w namiotach utkanych z wielbłądziej sierści, o karawanach załadowanych perskimi dywanami i wonnym kadzidłem. Posłuchaj opowieści o kobietach, które noszą zwiewne szaty, czernią koholem oczy i malują henną na dłoniach misterne wzory, oraz o mężczyznach ceniących honor bardziej niż życie.”
Takimi słowami rozpoczyna się historia małej Aiszy, która już w wieku 6 lat została obiecana prorokowi Mahometowi, a w wieku 9 lat została jego żoną. W VII wieku, świat nie był łaskawy dla kobiet. Uważano je za własność mężczyzn. Aisza od najmłodszych lat buntowała się wszelkim ograniczeniom i zakazom. Uważała, że potrafi dorównać mężczyznom. Podczas najazdów rwała się do walki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ranktrackr.net